Tuttenboom

Alom bekend is dat kinderen die te lang een tut hebben gebitschade kunnen oplopen. Op welke leeftijd stop je met het geven van een speen, een tut?  

De verhalen zijn heel divers, als je ouders er naar vraagt. De één gooit hem met anderhalf jaar zelf in de prullenbak en kijkt er nooit meer naar om. De ander geeft hem een jaar later aan Sinterklaas om aan de babypietjes te geven en nog voor het kerst is, is de speen weer terug, omdat het kind ontroostbaar is en de ouders aan het eind van hun latijn. Weer een andere moeder vertelde me dat haar zoon met 6 maanden geen grotere speen wilde accepteren. De speen die hij op dat moment had werd te gevaarlijk, dus was het kiezen of delen. Deze kleine man koos om zonder speen door het leven te gaan.

Ook ik ben op zoek naar het juiste moment en de juiste manier om Tygo afscheid te laten nemen van zijn grootste vriend bij het slapen gaan. En ik kwam wat leuks tegen! In Denemarken en Zweden is 3 jaar een mijlpaal, waarbij afstand gedaan wordt van de fopspeen. Zo zijn de kleintjes speenvrij als ze naar de crèche gaan. Dit gaat gepaard met een bijzonder ritueel. De kinderen hangen hun speentje in een speciale boom. Aan een mooi lintje, met een verhaaltje, wens, tekening, wat dan ook . Er zijn diverse plaatsen binnen Denemarken en Zweden waar deze bomen staan. Tik 'Denmark dummy tree' maar eens in op een zoekmachine. Je komt prachtige foto’s tegen van dit ontroerende ritueel. 

Kinderen weten zo dat ze niet de enige zijn die afscheid nemen van hun geliefde speentje. Ooit heb ik tijdens mijn studie geleerd dat rituelen mensen houvast kunnen geven in allerlei fases en moeilijke momenten in hun leven. En heb zelf ondervonden dat dit inderdaad zo is. 

Dit kinderritueel is inmiddels overgewaaid naar België, waar ze op diverse plaatsen in het land tuttenbomen gemaakt hebben. Compleet met een verhaaltje en liedje. En speciale tuttenboom-dagen. In Nederland vind ik het jammergenoeg nog niet echt terug. Wel zijn er een aantal tandartsen en kinderdagverblijven die zo’n boom hebben gezet, maar ik kan nog geen stad terug vinden die dit heeft. Jammer, mij lijkt het wel wat! Ik ga binnenkort een balletje opgooien bij Tygo’s kinderdagverblijf. En bij Droom Breda. Wie weet kunnen we het realiseren.

En Tygo? Wanneer er een verhuizing aan komt, is dat niet het meest geschikte moment om afscheid te nemen van een speen. Hij mag zijn tut voorlopig dus nog even houden, in ieder geval tot na de verhuizing. 


Plaats reactie