Alsjeblieft zeg

Ouderen gevaar in verkeer, kopt de Telegraaf op vijf oktober. Veilig Verkeer Nederland maakt zich zorgen over het aantal hoogbejaarde verkeersslachtoffers. Voer voor discussie op Radio538 bij Evers Staat Op, gistermorgen. De lijnen werden open gezet en Nederland mocht meeblaten over hun ervaringen met ouderen in het verkeer. Een grapjas belt in en zegt: “Volgens mij zijn ze de letters VR vergeten te zetten voor oudjes”.

En net op dat moment rijd ik over de A16 tussen Moerdijk en Breda en gaan mijn gedachten terug naar 9 jaar geleden. Daar, op die parkeerplaats bij het benzinestation waar ik op dat moment voorbij rij, heb ik 9 jaar terug even een momentje voor mezelf gepakt om me voor te bereiden en te focussen. Want in de verte zag ik een file aankomen. De eerste file waar ik in zou rijden nadat mijn broertje op diezelfde snelweg dodelijk verongelukte.

De veroorzaker was geen oudere, zelfs geen jongere. Dat was een volwassen vent, met 2 of 3 kinderen. Het type wat men in principe zou labelen als iemand met verantwoordelijkheidsgevoel, niet het type risicofactor bij verkeersongevallen. Het was echter een Fransman, die op weg was naar Amsterdam, zonder zijn vrouw en kinderen, om te genieten van alle geneugten die het Nederlandse gedoogbeleid hem zou bieden. Reed veel te hard (en dan bedoel ik ook echt VEEL te hard), negeerde de matrixborden die een lagere snelheid aangaven. En knalde zo, zonder de remmen op een file, waarbij mijn broertje en zijn vriendin de pech hadden de laatste in de rij te zijn.

Hij kon niet uitleggen wat er precies gebeurd was. Had enorm veel spijt en nam alle verantwoordelijkheid, zei hij tijdens de zitting. Tot hij gevangenisstraf tegen zich hoorde eisen. Toen vond hij dat men hem dat niet aan kon doen. Hij had immers ook kinderen?

Een paar maanden gevangenisstraf en een rijontzegging in Nederland is wat deze man kreeg. Mijn familie en mijn broertjes vriendin hebben levenslang. Dus laten we even ophouden over oudjes, jongeren of vrouwtjes in het verkeer. Laten we alsjeblieft gewoon eerst naar ons eigen (rij)gedrag kijken.


Plaats reactie