Baba back to school

Over twee weken ga ik weer naar school. Ik ga een post-hbo opleiding doen van 6 maanden; kwaliteits- en verandermanagement. Om de week een middag en avond terug te schoolbanken in.  Voor het eerst weer sinds ik van school af ben gekomen. (Ik heb wel korte cursussen gedaan, maar dit is weer ff wat anders)

De reden dat ik de opleiding wil doen is dat ik mezelf in mijn functie als kwaliteitsmedewerker steviger weg wil zetten, betere resultaten wil bereiken en effectiever wil zijn.  Enerzijds werk je in deze opleiding aan je vakkennis over kwaliteit- en verandermanagement. Anderzijds kijk je ook naar je persoonlijke effectiviteit. Je neemt immers jezelf mee om veranderingen te bewerkstelligen.

Er zit natuurlijk verplichte literatuur bij. Omdat de 2e, 3e en 4e lesdag in de periode vallen dat we net de sleutel hebben gehad van ons nieuwe huis en we in die periode ook 2 dikke boeken moeten lezen ben ik alvast begonnen in het eerste boek “De ZEVEN eigenschappen van effectief leiderschap” van Stephen R. Covey. Vandaag ben ik begonnen in het hoofdstuk paradigma’s en principes. 

Ik was bang dat het een gortdroog boek zou zijn (ben al vaker dapper in dit soort boeken begonnen, maar ook al snel weer afgehaakt). Maar tot nu toe ben ik enthousiast. Als ik het goed begrepen heb gaat het er in de kern over dat we tegenwoordig erg gericht zijn op snelle oplossingen voor problemen of issues die we in ons leven, zowel werk als privé, tegenkomen. 

Een herkenbaar voorbeeld als probleem dat men kan ervaren dat gesteld werd in dit boek: “Ik ben met een nieuw dieet begonnen, dit is als de vijfde keer dit jaar. Ik weet dat ik te dik ben en ik wil echt afvallen. Ik lees alles wat er op dit gebied verschijnt. Ik stel mezelf een doel en pep me op, maar na een paar weken haak ik weer af. Ik ben domweg niet in staat te doen wat ik me heb voorgenomen.” Behoorlijk herkenbaar. En uiteraard loop ik vaker tegen dingen aan, privé en in mijn werk, die ik anders zou willen zien. Ik ben ook een mens.

Managementcursussen, trainingen positief denken, communicatietrainingen zorgen er volgens Covey voor dat je niet aan de basis werkt. Hij noemt dit pragmatisme, snelle oplossingen. Je kunt aan iemand vragen: “Hoe doe jij dat nou?”  En kijken of het ook voor jou werkt. Niet dat hij deze volledig afschrijft, want hij ziet ook dat je hier soms wel resultaten mee haalt. 

Maar wat zijn betoog is, is dat wanneer je echt aan verandering wil werken, dit geen trucje kan zijn en je niet moet verwachten dat dit altijd snel zal gaan.  Dat je vooral heel sterk naar je eigen overtuigingen moet kijken, je principiële levenshouding. En dat je, door je principiële levenshouding op diverse onderdelen te kennen, ook kan bewerkstelligen dat je werkelijk anders tegen dingen, tegen issues van en met anderen aan kunt gaan kijken en van daaruit een verandering bij jezelf en hierdoor bij anderen kan creëren. 

Ik ben oprecht heel benieuwd wat ik uit deze opleiding ga halen. Ik vind het nu al interessant.

 


Plaats reactie