Naar de sterretjes

Aankomende dinsdag laten mijn schoonouders hun hond Sasja inslapen. Na veertien jaar en een paar maanden gezelligheid en liefde is het op voor het arme beestje. Sasja zal een leegte achterlaten, ook ik vind het een gek idee dat Sasja er straks niet meer is. Tygo heeft het vaak over Sasja en heeft het straks wel degelijk door dat ze er niet meer is.

Hoe moet je daar dan mee omgaan? Tygo snapt er, met zijn twee jaar en twee maanden, natuurlijk niets van.  Vanavond aan tafel leek me een mooi moment om erover te beginnen. Ik weet niet hoe we erop kwamen, maar ik voelde een opening.

Ik heb verteld dat Sasja oud en ziek is en over een paar dagen naar de sterretjes gaat. Even zat hij stil na te denken over hoe hij dat moest opvatten. Hier kon hij niks mee, dat was duidelijk. Het begrip naar de sterretjes zegt hem gelukkig nog niets.

Toen mijn broertje nog op de basisschool zat, kreeg hij begeleiding van een remedial teacher (bestaan die nog?). De remedial teacher heeft destijds verteld dat uit de gesprekken met mijn broer onder andere bleek dat hij het overlijden van onze opa’s en oma’s nog niet goed verwerkt had. Hij was destijds te klein om het te beseffen, maar blijkbaar groot genoeg om er geen raad mee te weten. Dat maakte toen op mij weer indruk, de gedachte dat zo’n klein mannetje een onverwerkt verdriet had. Ze raadde aan om een foto van opa en oma op zijn kamer weg te zetten en zo geschiedde.

Dat leek me wel mooi om te doen. Tygo heeft wel iets met foto’s. De foto die mijn moeder in de eerste uren na Tygo’s geboorte maakte van ons als gezin is ook van de woonkamer naar Tygo’s slaapkamer gegaan. Omdat hij ernaar bleef kijken. Evenals een foto van mij die ergens op een kastje stond. Ik vroeg hem of een foto van Sasja wil hebben op zijn kamer. Dat vond hij sowieso een goed idee. Dennis zocht ondertussen driftig foto’s op van de honden op de I-pad en we hebben een mooie foto uitgekozen van de twee honden samen.

Het begin is er. Nu nog de foto afdrukken en wegzetten. Ongetwijfeld hebben we het er later nog met Tygo over, als Sasja weg blijkt te zijn. En dinsdag branden we een kaarsje voor Sasja, dat ze maar een mooi plekje in de hondenhemel mag vinden, vrij van alle pijn die ze nu heeft.

 


Plaats reactie